Blog Single

03 apr

Veilig communiceren op internet met een VPN

Met een VPN (Virtual Private Network) zorg je ervoor dat de verbinding tussen jouw apparaat (computer, laptop, tablet, smartphone) en het internet via een beveiligde verbinding (‘tunnel’) werkt. Aan beide zijden van de tunnel wordt het verkeer versleuteld en ontsleuteld (encryptie). Al uw internetverkeer loopt door de tunnel naar een server bij de VPN-aanbieder, die verstuurt en ontvangt dan alles van de website/dienst waar u naar toe gaat. Aan de internet-kant zal dan alleen het IP-adres van de (server van de) VPN-aanbieder zichtbaar zijn, en niet uw eigen IP-adres.

Voordelen:

je kunt met een VPN ook veilig internetten op een openbaar WiFi netwerk

anoniemer internetten, iets meer privacy, maar let op: door trackingcookies op je pc en de techniek van fingerprinten kun je toch ‘herkend’ worden. Als je inlogt op een bepaalde dienst, geldt dit natuurlijk ook, als ‘achter’ die dienst advertentienetwerken actief zijn.

regionale blokkades omzeilen: via een VPN (contact met een server die in Nederland staat) kun je net doen alsof je in Nederland bent. Dat is handig als je in een land bent, waar het internet gecensureerd wordt en je bepaalde sites niet kunt bereiken. Ook als je videostreams wilt kijken die vanwege rechtenkwesties alleen in Nederland zelf te zien zijn, kan een VPN soelaas bieden. Veel streamingdiensten herkennen inmiddels de IP-adressen van veel VPN-providers, dan werkt dit niet meer.

Nadelen:

als je bepaalde eisen stelt (snelheid, geen logfiles, gegarandeerde anonimiteit) kun je meestal alleen bij betaalde VPN-providers terecht

het versleutelen van de verbinding en het omleiden via de servers bij de VPN-aanbieder zorgt voor een tragere verbinding, zodat downloaden van grote bestanden of streaming haperend verloopt

het opzetten van de verbinding kan soms traag zijn

gebruikte software kan van matige kwaliteit zijn, mobiele apps soms niet beschikbaar

kijk naar het land van vestiging van de VPN-provider: deze moet dan voldoen aan de in dat land geldende regelgeving; kijk ook naar de privacy-voorwaarden.

Als je thuis een snelle internetverbinding hebt, dan kun je bij een aantal (wat duurdere) routers ook een VPN verbinding leggen naar je eigen router thuis en zo het internet op gaan. Dat helpt dus niet om anoniem te blijven (je gaat het internet op met je eigen IP-adres), maar je kunt zo wel veilig gebruik maken van een openbaar WiFi netwerk.

VPN: extra veilig internetten  * Beste VPN-aanbieder * Filmpje VPN

Gerelateerde berichten