Blog Single

12 mei

Schijfruimte in de Cloud

U kunt bestanden opslaan in de cloud voor backup-doeleinden of omdat u de bestanden vanaf verschillende locaties over het internet wil benaderen. ‘In de cloud’ wil dan zeggen, dat de bestanden worden opgeslagen op een server die met internet verbonden is.

Er zijn gratis clouddiensten, maar ook cloudproviders die voor relatief weinig geld veel cloudruimte aanbieden.

Waar moet u op letten als u zelf op zoek bent naar opslag in de cloud, maak zelf een keuze wat belangrijk voor u is:

Hoeveel ruimte is mogelijk voor welke prijs, hoeveel is dit bij een gratis account

Synchronisatie-tool en integratie met besturingssysteem

Offline toegang tot de bestanden

Hoe is de beveiliging geregeld: encryptie (ook in de communcatie via SFTP als voor de inlog met 2FA)

Grootte van te uploaden bestand(en)

Upgraden mogelijk zonder verlies van bestaande bestanden

Is er een web interface

Kun je bestanden delen met anderen, is streaming mogelijk

Is er sprak van versiebeheer van bestanden

Welke applicaties zijn er, voor welk besturingssysteem (iOS, Android, Windows, Linux, Mac)

Is er specifieke functionaliteit (bijv. automatisch uploaden foto’s van smartphone)

WebDav ondersteuning

Privacy (geen analyse van uw data)

Opslag op server(s) in Europa / Nederland

Als er sprake is van gratis cloudruimte, is het goed om zich af te vragen waarom de aanbieder dit doet. Hieronder staat een tabel met de belangrijkste cloud-providers. We gaan geen uitgebreide opsomming geven: de voorwaarden en inhoud van de dienstverlening zijn maar een momentopname. Mochten de in de tabel gegeven links niet meer adequaat zijn, google dan even op de clouddienst.

Provider Gratis ruimte Prijs informatie
Mega 50 GB Pro
Google 15 GB Google One
Onedrive 5 GB Microsoft account
Box 10 GB Home, Business
Dropbox 2 GB Individual
iCloud 5 GB iCloud opslag
Stack (TransIP) 1 TB (actie voorbij) Online harde schijf
Office 365 Abonnementen, Azure
Mihos.net Cloud storage pakket
Strato Cloudstorage HiDrive
Amazon Drive 5 GB AWS

Nog even wat opmerkingen over de providers in het lijstje. Mega geeft de meeste gratis cloudruimte, het bedrijf is opgericht door Kim Dotcom. Google geeft onbeperkte opslag als u foto’s opslaat in Google Photos, maar leest u wel even de voorwaarden, als u uw privacy belangrijk vindt. Dropbox geeft niet veel gratis ruimte, maar heeft door de jaren heen wel een standaard gezet, voor veel devices is er wel een koppeling naar Dropbox mogelijk. Apple heeft iCloud in het leven geroepen en is vooral belangrijk in het Apple ecosysteem. TransIP uit Leiden heeft met Stack afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd door 1 TB gratis ruimte aan te bieden via inschrijving, vooral om de eigen clouddienst te promoten; het lijkt er overigens op dat deze actie beëindigd is. Amazon en ook Microsoft Azure (Office 365 komt in een ander blog aan bod) bieden ook cloud-opslag, maar in een B2B configuratie (Business to Business): veel ontwikkelaars en bedrijven met behoefte aan (database-)opslag kunnen via allerlei constructies (veel) cloudruimte inhuren.

HubiC, van het Franse bedrijf OVH, is helaas gestopt met het aanbieden van 25 GB gratis cloudruimte, bestaande accounts kunnen wel gecontinueerd worden. We gaan in de gaten houden waar zij in de toekomst mee komen.

Multcloud is ook een cloudprovider, maar biedt zelf geen cloudruimte aan. Zij bieden een transfer of synchronisatie mogelijkheid, om data te verplaatsen of te syncen van de ene naar de andere cloudruimte. Dat gaat helemaal via hun servers, zodat uw eigen computer niet aan hoeft te staan. Met het gratis account mag u 50 GB aan data per maand op en neer schuiven. Dit kan een handig hulpmiddel zijn om data veilig te stellen op een andere cloudserver.

Als u zowel op een desktop-pc als op een notebook/laptop met Windows 10 (Pro) werkt, geeft het wat voordelen als één Microsoft account hiervoor gebruikt. Via Onedrive kunnen uw Bureaublad instellingen en uw map ‘Mijn Documenten’ gesynchroniseerd worden.

In een apart blog besteden we aandacht aan de zogenaamde ‘private cloud’: u organiseert dan cloudopslag op een server bij een webhosting-provider (via een VPS) of op een server die verbonden is met internet en die bij u in het pand staat. Owncloud of NextCloud zijn bekende open source pakketten hiervoor.

Gerelateerde berichten