Blog Single

05 mei

Ondersteuning Windows 7 stopt

Als u onverhoopt nog Windows XP gebruikt, loopt u groot gevaar als u ook op internet actief bent. Binnenkort gaat dit ook voor Windows 7 gelden. Windows XP wordt al lang niet meer ondersteund, waardoor dit besturingssysteem geen veiligheidsupdates meer krijgt. Er zijn inmiddels zoveel Windows XP lekken bekend dat uw computer binnen een minuut zal worden gehackt.

Windows 7

Binnenkort geldt dit dus ook voor Windows 7 (uitgekomen in 2009), de ondersteuning hiervan stopt echt op 14 januari 2020. Dit was eigenlijk al in 2015 gepland, maar Windows 7 wordt nog veel gebruikt (staat op de tweede plaats).

Waarom is het onverstandig om een Windows-versie te gebruiken die niet meer wordt ondersteund? Na 14 januari 2020 komen er geen veiligheidsupdates meer voor Windows 7, hetgeen betekent dat uw computer dan erg kwetsbaar wordt voor veiligheidslekken en malware die hiervan misbruik maakt. Wereldwijd zijn niet alleen hackers maar ook onderzoekers bezig om kwetsbaarheden te vinden in het Windows besturingssysteem. Dat geldt overigens ook voor Mac’s en Linux systemen. Hackers gaan de kwetsbaarheden misbruiken, onderzoekers informeren Microsoft (en ook andere software-makers) over de lekken zodat er een patch kan worden geprogrammeerd die vervolgens via Windows Update wordt uitgerold. Zero day exploits zijn daarbij gevaarlijk, dit zijn veiligheidslekken die na ontdekking vrijwel dezelfde dag nog kunnen worden geëxploiteerd.

Voor een softwarebedrijf als Microsoft is het erg duur om voor de oudere besturingssystemen nog veiligheidsupdates te produceren. Voor Windows 7 zullen ook na 14 januari 2020 nog veiligheidsupdates worden gemaakt, alleen moet u daar dan flink voor betalen.

Anti-malware programma’s of firewalls kunnen niet voorkomen dat veiligheidslekken worden misbruikt, omdat de ‘normale’ (en beschermde) communicatie met uw pc kan worden omzeild door gebruik te maken van het lek. Alsof er stiekem ergens een deurtje of raampje is opengezet. Het is niet voor niks dat beveiligingsexperts aanraden om uw besturingssysteem en alle programmatuur altijd up to date te houden en alle beveiligingspatches te installeren.  

Zolang u alle updates installeert, kunt u Windows 7 veilig gebruiken tot 14 januari 2020. Daarna zult u toch echt moeten overstappen, als u veilig wilt blijven internetten.

Gerelateerde berichten