Blog Single

17 mei

Browser Hijacking

Een van de veel voorkomende vormen van spyware is het kapen van de browser: browser hijacking genoemd. Vaak komt dergelijke spyware in de vorm van een Search bar of een andere vorm van Toolbar. Op de achtergrond wordt er dan een browser addon of plugin geïnstalleerd, en vaak wordt ook de startpagina van de browser veranderd. Voor de Internet Explorer (liever niet meer gebruiken!) heten ze Browser Helper Objects, bij Firefox en Chrome worden extensies genoemd, maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn erg lastig te verwijderen. Het doel is vaak om u naar een website om te leiden, hetzij om bezoekersaantallen te verhogen hetzij om daadwerkelijk spyware te installeren.

Browser hijacking is niet alleen irritant, het kan uw systeem vertragen en ook instabiliteit veroorzaken. Vaak kunt u ze niet de-installeren domweg omdat die optie ontbreekt.

Het is dus geen goed idee om zoekmachines, werkbalken, browser toevoegsels en extensies zomaar te installeren. Trap ook niet in allerlei meldingen dat onderdelen van uw pc verouderd zijn (java, flashpalyer, enzovoorts). Vaak zijn dit fake-meldingen om u te verleiden de software op uw computer te installeren.

In ons blog over Spyware geven we u tips hoe dergelijke software verwijderd kan worden. Ook de Engelstalige TheWindowsClub site geeft goede informatie.

Gerelateerde berichten